Landen

NATUUR- EN RECREATIEDOMEIN 'DE BEEMDEN'

Het natuur- en recreatiedomein "de Beemden" is ongeveer 6,5 ha groot, dé ideale plaats om in Landen een frisse neus te halen. Het gebied situeert zich in de vallei van de Molenbeek en de Zeyp en is het hele jaar door toegankelijk voor wandelaars. Het reservaat is eigendom van de stad Landen. Rond de jaren ‘60 werden er zeven vijvers uitgegraven in een reeks hooiweiden met de bedoeling er visvijvers van te maken, u kan er rustig vissen. Hoewel de vijvers dus eigenlijk kunstmatig aangelegd zijn, geven zij een belangrijke meerwaarde aan het terrein. U vindt hier een verscheidenheid aan waterbewoners (zowel planten als dieren) terug. De kinderen kunnen zich uitleven in het mooie speellandschap met water, zand, (water)speeltoestellen, glijbanen, … Je kan er picknicken in de mooie natuur of genieten van een hapje in de naastgelegen brasserie De Rietgors.

Onze nieuwe beweegroute helpt het hele gezin meer te bewegen. Wil je meer bewegen of wil je een leuke, ontspannende activiteit samen met je kinderen waarbij iedereen zich kan uitleven? Dan is de beweegroute voor gezinnen van Moovie’s Beemdenpad zeker iets voor jullie.

De beweegroute start aan de vijvers . Tijdens de route van 3,6 kilometer kom je verschillende bordjes tegen met leuke beweegoefeningen voor heel het gezin. Aan de hand van een tof verhaal nemen kikker Moovie en zijn vriendjes jullie mee op pad en tonen ze hoe je de oefeningen kan uitvoeren. Plezier verzekerd! De beweegroute is vrij toegankelijk en jullie hebben geen sportkledij nodig.

Adres: Attenhovenstraat 207, 3400 Landen

Contactgegevens: dienst jeugd: 011/880316 – Rietgors: 011/412912 - 0472/669099

Website: https://www.landen.be/natuur--en-recreatiedomein-de-beemden

BLOTEVOETENPAD EN KINDERBOERDERIJ SINTE GITTER

Test je evenwicht op reusachtige boomstammen, laat de modder tussen je tenen kruipen, klim op middeleeuwse heuvels, flaneer langs de archeologische site van Sinte Gitter, spartel in het water van de Gertrudisbron en ontmoet onderweg emu’s, geitjes, schapen, koeien, ezels, varkens, eendjes, ... Na het blotevoetenpad, kan je de dieren bezoeken op de boerderij van boer Jos. Ontdek daarbij ook het avonturenpad doorheen het verblijf van de geiten, de speelruimte, de boerderijvoertuigen, de overdekte picknickplaats en de winkel met materialen voor tuin en dier.

Adres: Sinte-Gitterplein 1, 3400 Landen

Contactgegevens: 0497/536108

Website: www.facebook.com/BlotevoetepadLanden

SPEELBOS

Het speelbos bevindt zich op wandelafstand van het centrum. Stap via de V. Demeersmanstraat richting het industrieterrein, aan je linkerzijde vind je de toegang naar het speelbos via een wandelpad.

Het speelbos aan het industrieterrein is een ontmoetingsplaats voor jong én oud waar ontdekking, fantasie, plezier en creativiteit centraal staan. In het bestaande industriebos zijn verschillende speelzones ingericht, naargelang de leeftijd van de kinderen. Er worden aanzetten tot constructies gemaakt, waarbij de kinderen zelf met takken en stokken kunnen verder bouwen en zo hun stempel drukken in het bos.

Neem ook eens een kijkje in het vernieuwende concept van het buitenklasje. Deze plaats in het bos is speciaal ontworpen om te kunnen lesgeven, spelen of elkaar daar ontmoeten.

Naast het speelbos, dat stapsgewijs nog speelelementen bij zal krijgen, wordt er in het bestaande geboortebos ook een plukbos aangelegd, waar groot en klein, jong en oud binnenkort kan kennismaken met gezonde voeding uit de natuur.

Adres: Hannuitsesteenweg 80, 3400 Landen

Contactgegevens: dienst jeugd: 011/880316

BELEVINGSCENTRUM RUFFERDINGE

De graanwatermolen Rufferdinge in Landen dankt zijn naam aan de Frankische edelman en grondbezitter Rupert of Ruffer. De watermolen heeft gedraaid tot in 1966.

Twaalf jaar na de opening (2006) van het bezoekerscentrum heeft de stad Landen deze zeldzame watermolen van Rufferdinge omgebouwd tot een belevingscentrum. De centrale thema’s van het belevingscentrum zijn landbouw, techniek en waterkracht.

Met het toeristisch infopunt in het molengebouw is dit de ideale uitvalsbasis om de historische stad van Pepijn van Landen te ontdekken.

Ontdek zeker ook het educatief spel “Sabotage in de molen van Rufferdinge”, een speelse speurtocht door het belevingscentrum.

Naast het belevingscentrum, kan je in Rufferdinge ook een Taverne vinden waar jong en oud zich thuis kan voelen. Geniet bij mooi weer ook van de zon en laat je kapoen zich uitleven in het speeltuintje of het gezellige parkje.

Adres: Molenbergstraat 4, 3400 Landen

Contactgegevens: 011/883468

Website: https://www.landen.be/bc-rufferdinge

PLOPSAQUA LANDEN - HANNUIT

Plopsaqua Landen-Hannuit is een waterpark gelegen in Hannuit, België. Het waterpark behoort tot de Plopsa-groep en functioneert ook als gemeentezwembad voor de gemeentes Hannuit en Landen.

Adres: Rue de Landen 187, 4280 Hannuit

Contactgegevens: 058/420202

Website: https://www.plopsaqualandenhannuit.be/nl

BIBLIOTHEEK

Ter plaatste raadplegen van materialen en gebruik maken van de internetverbinding (WIFI) via eigen toestellen is gratis en kan zonder lidmaatschap.

Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de bibliotheek (ontlenen, gebruik van computers, reserveren,….) moeten gebruikers lid zijn van de bibliotheek. Het lidgeld bedraagt 5,00 euro per jaar. Kinderen en jongeren t.e.m. 17 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek.

Je kan 20 boeken, films, tijdschriften,... uitlenen en je mag ze 4 weken houden.

Adres: Stationsstraat 31A, 3400 Landen

Contact: 011/88 79 06 – bibliotheek@landen.be

Website: https://landen.bibliotheek.be/

SPORTPLEIN

Sport- en speelveld (voetbal en basketbal)

Op het stedelijk sportplein staat een knalrood sport- en speelveld met kunstgras. Het sportterrein is robuust gebouwd en zeer duurzaam. Deze polyvalente speelkooien zijn al enkele jaren een hype in het buitenland. Dagelijks komen er in Landen jongeren voetballen of basketten.

‘Met de plaatsing van de polyvalente sportarena willen we inspelen op een trend: jongeren die sport beoefenen op openbare plaatsen. Ze kunnen er zich actief en sportief bezighouden.’

Buitenfitnesstoestellen

De buitenfitnesstoestellen zijn geschikt voor alle leeftijden, hierdoor kan jong en oud in beweging komen. Buiten bewegen is namelijk niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de sociale contacten die in die momenten gelegd worden. Al onze toestellen zijn gemakkelijk in gebruik.

Finse looppiste

Een Finse piste is een speciaal loopparcours voor joggers. Om het loopcomfort te verbeteren bestaat de bovenlaag uit een verende laag. De zachte, dempende toplaag geeft een aangenaam loopgevoel en voorkomt blessures. Door het verende effect van de toplaag worden de gewrichten minder belast tijdens het lopen.

De Finse piste ligt op het sportcomplex, het vertrekpunt ligt naast het oude zwembad. De originele piste is 1200m lang, deze werd ondertussen uitgebreid door een verbinding te maken met het park Rufferdinge.

Skatepark

Ben jij een beginnende skater of beschik jij al over de skills? In Landen kunnen zowel amateurs als ervaren skaters zich ten volle uitleven op het skateterrein, gelegen aan het Sportplein. Het skatepark vlakbij de sporthal beschikt over een box, een funbox met quarter pipe, een jump, een rail en een olliebox. Het skatepark aan het Sportplein is te allen tijde gratis toegankelijk.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het mobiel skatepark op Domein 't Park (Loods E). Het skatepark op domein 't Park is gratis toegankelijk, maar enkel tijdens de werkuren van de welzijnswerker.

Adres: Sportlaan 1, 3400 Landen

Contact: 011/83 19 41 - sport@landen.be

Website: https://www.landen.be/skatepark

CENTRUM THERAPEUTISCH PAARDRIJDEN

Centrum Therapeutisch Paardrijden is een omgeving met mogelijkheden om het mentale welzijn, de emotionele beleving, en de fysieke ontwikkelingen van de mens te verbeteren.

Paarden hebben de bijzondere gaven om de gevoelens en het welbevinden van de mens aan te voelen. Hun draagkracht en hulpvaardigheid draagt bij tot diverse vormen in het therapeutisch aanbod van onze werking.

Dagelijks worden er individuele paardrijsessies aangeboden. Deze sessies duren meestal een uur of half uur naar gelang de vraag van de cliënt. Centrum Therapeutisch Paardrijden biedt ook paardrijsessies voor diverse dag- of residentiele voorzieningen en scholen.

De omgeving van de paarden biedt tal van mogelijkheden voor zinvolle dagbesteding: het onderhouden van de bio-tuinen, assistentie bij de therapieën met paarden, meewerken in composteerproject, meewerken bij de productie van appelazijn, dagactiviteiten in groep, … Het centrum biedt diverse activiteiten aan met professionele begeleiding op maat.

Adres: Dorpsstraat 66, 3404 Attenhoven (Landen)

Contact : 0479/531502 - paul.vlayen@centrumtp.be - info@centrumtp.be

Website: https://www.centrumtp.be

STATION RACOUR

Station Racour is een voormalig spoorwegstation op spoorlijn 147 (Landen-Tamines). Het station ligt echter niet op het grondgebied van de gemeente Racour (Raatshoven), maar net over de gemeentegrens in Landen. Het gebouw is nu een beschermd monument. Het is gerestaureerd en een gedeelte ervan is beschikbaar als vakantiewoning (gîte). Op de bedding van de voormalige lijn 147 is een fiets- en wandelpad aangelegd. Ter hoogte van het station zijn echter enkele tientallen meter sporen heraangelegd waar een paar oude spoorwagons zijn opgesteld waar je kan in logeren.

Het landelijke station werd in 1908 door de Staatsspoorwegen opgetrokken in een karakteristieke baksteenarchitectuur met natuurstenen blokken. Het zogemaande ‘Logis des piocheurs’ werd bewaard en maakt deel uit van de bescherming als monument. Omwille van de industrieel-archeologische waarde is de omgeving van het station van Racour ook als dorpsgezicht beschermd. Naast het stationsgebouw en het ‘logis des piocheurs’, maken ook de tuin van de stationschef met twee taxusbomen van ca 100 jaar oud en de voormalige spoorwegbedding deel van uit van deze bescherming als dorpsgezicht.

Adres: Racourhalte 1, 3400 Landen

Contact: 0473/870773 - info@stationracour.be

Website: http://www.stationracour.be