Hoegaarden

BIBLIOTHEEK

De bibliotheek van Hoegaarden is er voor iedereen. Loop gerust eens binnen, kom eens snuisteren tussen de boeken, de krant lezen, surfen op het internet of piano spelen (antieke vleugel uit 1902).

De bibliotheek heeft gevarieerde collecties boeken (verhalend en informatief), strips en graphic novels, kamishibai-vertelplaten, tijdschriften, cd's en dvd's voor kinderen en volwassenen. Er zijn ook luisterboeken, grootletterboeken en zelfs e-boeken. Mensen die Nederlands willen leren of oefenen, kunnen terecht in het Taalpunt.

Om je als lid te registreren, moet je je aanbieden aan de infobalie tijdens de openingsuren (met je eID). Iedereen kan gratis lid worden van de bib. Als bibgebruiker heb je toegang tot de volledige collectie.

Alles is gratis te leen. Je kan in totaal 15 materialen lenen. De uitleentermijn bedraagt 1 maand.

De bibliotheek neemt jaarlijks deel aan een aantal nationale initiatieven, zoals de Jeugdboekenmaand, de Voorleesweek, de Poëzieweek en Gedichtendag. Daarnaast nemen ze ook zelf initiatieven voor activiteiten en workshops.

In samenwerking met Huis van het Kind Hoegaarden en Gezinsbond Hoegaarden organiseren ze een maandelijks voorleesuurtje in de bibliotheek. Iedere laatste woensdag van de maand worden de mooiste, grappigste en spannendste verhalen verteld. Enthousiaste voorlezers nemen je mee op avontuur! Alle kinderen die van verhalen houden zijn welkom! (leeftijd: 3+)

De bib organiseert regelmatig een verkoop van boeken die afgevoerd werden uit de collectie of die aan de bib geschonken werden.

SPELEOTHEEK

De spelotheek is een collectie spellen voor jong en oud, toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib.

In de spelotheek vind je gezelschapsspelen, bordspellen, educatieve spelen, constructiespelen,...
Als lid van de bib kan je gratis 2 spellen lenen voor een periode van een maand.

Raadpleeg de catalogus voor een overzicht van alle spellen.

De spelotheek is een samenwerkingsverband tussen Bibliotheek Hoegaarden en Huis van het Kind Hoegaarden.

Adres: Tiensestraat 42, 3320 Hoegaarden

Contact: 016/76 87 77 - bibliotheek@gemhoegaarden.be

Website: https://www.bib-hoegaarden.be/

PARK VAN HOEGAARDEN

Het park ligt in de schaduw van de prachtige Sint Gorgoniuskerk, verscholen achter het 18e-eeuwse Kapittelhuis en het Arendsnest, een pachthof uit 1734 omgeven door oude tuinmuren.

Er zijn opmerkelijke combinaties van bloembollen, vaste planten, één- en tweejarige planten, struiken en bomen. De oudste boom, Castanea sativa of tamme kastanje, staat al meer dan 275 jaar in het park.

Naast enkele waterpartijen, een bijentuin met bijhorend bijenhotel, vind je er ook een neogotische serre die dateert van rond 1885. Voor de kinderen zijn er een aantal milieuvriendelijke speeltoestellen.

Het park was voorheen gekend als de “Tuinen van Hoegaarden”, het is een unieke plek om rond te kuieren, van de rust te genieten of eventueel te picknicken.

Jaarlijks organiseert de toeristische dienst hier een plantenmarkt.

Adres: Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden

Contact: 016/76 78 43 - toerisme@gemhoegaarden.be

Website: https://lokaalbestuurhoegaarden.be/park-van-hoegaarden

VISVIJVER GRAND PONT

Indien je op een zonnige dag een wandeling maakt langs de oude spoorweg, het huidige “Ravel” fietspad van Hoegaarden naar Jodoigne, aangetrokken door de rust van zonovergoten groen, gaat uw aandacht ongetwijfeld getrokken worden door de oude bezinkingsvijver van de vroegere suikerfabriek “Grand pont”.

De Grand Pont visvijver heeft een unieke ligging op de rechter oever van de Gete net over de grens tussen Vlaanderen en het Waals Gewest. Vissers, wandelaars en fietsers kunnen er in alle kalmte en rust genieten van de volle natuur. Dit is ook te merken aan tal van vogels en andere dieren die op en rond de vijver komen vertoeven.

Deze 2,5 ha grote vijver is, door de natuurlijke zuivering van het water, een prachtig stukje natuur geworden. Een stukje natuur waar de rust enkel verstoord wordt door een kwekkende eend of een wegvluchtend konijntje. Kortom, het is een watertje waar elke visser van droomt.

Adres: Rue du chemin de fer – “De Ravel“, 3320 Hoegaarden

Contact: contact@grandpontvissers.be

Website: http://www.grandpontvissers.be/

GEOSITE GOUDBERG

In de geosite Goudberg in Hoegaarden zie je versteende bomen. Het zijn overblijfselen van een subtropisch moerasbos dat 54,9 miljoen jaar oud is. Bij de versteende bomen is het hout molecule per molecule vervangen door kiezel. Heel de boom is als het ware omgevormd tot een stenen versie van zichzelf, waarbij de interne kenmerken van het hout bewaard zij n gebleven.

Behalve de versteende cipressen uit het vroegere moerasbos biedt de geosite Goudberg een prachtig overzicht van 55 miljoen jaar evolutie van de De steen van Overlaar en Rommersom. In Hoegaarden werd vroeger het Tiens kwartsiet ontgonnen. Er was nog tot 1950 een groeve in Groot Overlaar, dat toen bij de gemeente Hoegaarden behoorde. 10.000 jaar geleden werd de steen gebruikt om werktuigen en wapens van te maken. De steen is vooral gekend als kasseisteen voor veldwegen en als bouwsteen voor kerken en kapellen (bv. de Sint-Servatiuskapel in Rommersom). ondergrond.

Meer dan 50 miljoen jaar geleden kwam de zee tot in Hoegaarden. In de geosite kun je door de tijd heen wandelen langs de verschillende grondlagen en kom je te weten hoe die in de loop der tijden zijn opgebouwd.

Adres: Reugelstraat, 3320 Hoegaarden

Contact: toerisme@gemhoegaarden.be

Website: https://www.lokaalbestuurhoegaarden.be/visit-hoegaarden/bezienswaardigheden/toeristische-trekpleisters/geosite-goudberg

FIT-O-METER

Het parkdomein verbonden aan het klooster Mariadal biedt een oase van rust in een groene omgeving.

Beleef met de fit-o-meter sportieve, zalige momenten midden in de natuur alleen, met je sportvereniging of met vrienden/collega’s.

De fit-o-meter heeft 8 oefenstations met telkens 2 oefeningen en voor elke oefening heb je de keuze uit 3 niveaus (beginner, basisconditie, gevorderde sporter). Er zijn panelen aanwezig waarop de oefeningen staan beschreven met oefentips.

De fit-o-meter is voor iedereen vrij toegankelijk, zowel langs de Kloosterstraat als langs de Vroentestraat en geschikt voor jong en oud, klein en groot. Je kan het oefenparcours afleggen wanneer je wilt.

Adres: Kloosterstraat / Vroentestraat, 3320 Hoegaarden

Contact: samenleving@gemhoegaarden.be

Website: https://www.lokaalbestuurhoegaarden.be/fit-o-meter

BLOESEMKUNSTWERK 'PALLOX'

Het bloesemkunstwerk is gelegen op het fietsnetwerk tussen knooppunten 14 en 17. Deze uitkijktoren van gestapelde cortenstalen appelkisten, halen een uniek stukje fruittelersgeschiedenis aan. Vroeger stonden arbeiders op een gelijkaardige toren op uitkijk voor controle op zwartwerk. De kunstenaars Hans Tuerlinckx en Sven Vangodtsenhoven verwerkten de namen van fruitsoorten uit de streek op de zij kanten. Van op het kunstwerk heb je een panoramisch zicht over de bloesems.

Adres: Bronstraat 33, 3320 Hoegaarden

Website: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/bezoeken/bezienswaardigheden/pallox/

SPELEN EN RAVOTTEN

Het park van Hoegaarden

In het park zijn er op verschillende locaties speeltuigen geplaatst waar kinderen kunnen ravotten en spelen terwijl de ouders vanop een bankje of aan een picknicktafel een oogje in het zeil kunnen houden. Er is zelfs een buitenklasje opdat les en spel op een gezonde manier kunnen gecombineerd worden.

Speelpleintje Kluisveld

Een leuk pleintje met enkele speeltoestellen voor de allerkleinsten en een bankje van waarop de ouders hun spelende kroost kunnen gade slaan.

Speelbos Rommersom

In het bosje van Rommersom, een gehucht van Hoegaarden, is een eerste stap gezet richting speelbos: een avontuurlijk pad langs dikke kwartsietblokken, over een steile helling tot bij het nieuwe uitkijkplatform. Er zijn weinig dingen leuker dan op ontdekking te gaan in de natuur om de hoek.

In het voormalige geboortebos van Rommersom is vooral gebruik gemaakt van hout uit het bos zelf. Verwacht geen glijbanen en schommels in het speelbos, maar speelaanleidingen zoals omgevallen bomen om zelf kampen te bouwen. In de speelzone kunnen kinderen naar hartenlust bouwen met takken, ravotten en verstoppertje spelen achter omgevallen bomen.

Het speelbos in Rommersom maakt deel uit van het project ‘Natuur in je buurt’, van het Agentschap Natuur en Bos om een natuurtraject te realiseren van aan het speelbos in Rommersom via de voormalige spoorwegzate naar het Ravel-fietspad, het vissershuisje, zo naar het Kluisveld en richting Park.

Skatepark Hoegaarden

Beginnende skater of ervaren? In het skatepark bij het sportterrein kunnen skaters zich ten volle uitleven.

Speeltoestel Marollenkapel

Hebben de kids nog energie teveel na een klim via holle wegen naar één van de mooiste uitzichtpunten van Hoegaarden: de Marollenkapel. Dan kunnen ze die hier kwijt terwijl jij de picknick klaar zet.

Er zijn verder nog speeltoestellen te vinden in de pastorietuin in Outgaarden, in de tuin van de KLJ Meldert en aan de kerk in Hoksem.